Typy sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem szukali sposobu na to, aby ryby zachowały świeżość tak długo jak tylko jest to dopuszczalne, szczególnie, że towarzyszyła im niesłychanie niejednokrotnie wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na inteligentny pomysł, a jak wiadomo nadzwyczaj w wielu przypadkach takie pomysły rodzą się nieplanowanie. Metodą konserwacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż i sól ryba fermentuje i jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę oczywiście metodę określono nare-sushi oraz bardzo szybko wieść o niej rozniosła się adekwatnie po całym kraju oraz wszystkich krajach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz pokaźniejsze zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, żeby były one po prostu właściwe, a nie tylko świeże. Z nieraz nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
zen
Pierwotnie niemniej jednak słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, bo jako sushi określano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką i wydaje się odrobinę komiczne. Sushi jako danie musiało ewoluować nadzwyczaj długo, zanim stało się rzeczywiście tym, czym jest dziś, czyli nie metodą konserwacji mięsa, czyli ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym świecie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w następstwie tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz naturalnie z ryżu.