Nasza kuchnia czyli jaka?

Polska kuchnia ma piękne tradycje i do dziś w rejonach spożywa się schematyczne, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je sporządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, dorzucić liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć i dusić parę minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najporządniej smakują na drugi dzień, kiedy przyzwoicie się zmarnują i przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich należy także węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno stosowane do wędzenia nadaje rybie specyficzny smak.
polecana restauracja w Krakowie
Kaszuby są niezwykle bogate w ryby, wobec tego kuchnia ta tak w szeregu przypadków je wykorzystuje. Na przeróżne sposoby, często ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w różnorodne, wspaniałe zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Dziś z reguły zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do kultowych krajowych zup należy również krupki.

Dodaj komentarz