Sedno kuchni włoskiej- prostota i prawdziwe składniki

Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci i klienci na świecie jedzą na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są pewnie jedyną nacją, która z radością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.

Tradycyjna kuchnia włoska Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako fundamentalne cukry, które towarzyszą pokarmom jako danie dodatkowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź też rybnymi – jest następnym perfekcyjnym przykładem szablonowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odszukać makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować łatwe lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jak zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron przeważnie gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Jedynie wówczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub innym, równie rozkosznym daniem. Prosto, czysto oraz pyszne -o to chodzi!